New Brooklyn A4B2
Ruimte, vrijheid, groen en een urban sfeer. New Brooklyn heeft het allemaal. Deze nieuwe stadswijk in Almere Poort heeft een uitgesproken architectuur, geïnspireerd op de bekende wijk Brooklyn in New York. Woningen van baksteen, erkers, brede straten en hoge bomen kenmerken ook deze nieuwe stadswijk in Almere. De wijk leeft met barretjes op loofafstand, winkels om de hoek en volop ruimte voor ontspanning. En met de trein of auto ben je zo in Amsterdam. New Brooklyn wordt een diverse wijk met 1.400 koop- en huurwoningen in een mix van huizen met tuin en appartementen.
Statig en stoer prijken de hoeken van blok A4 en B2. Robuust, maar elegant. Het gebouw past in het New Brooklynse straatbeeld, maar toch ook weer niet. Architect Jasper Smits vertelt het verhaal achter deze special waarvan de bewoners onlangs de sleutel kregen.
Kenmerkend voor de architectuur van het New Yorkse Brooklyn zijn expressieve ramen en verbijzondering van dakranden, vertelt Smits. “Dat is New Brooklyn vrij letterlijk overgenomen. Ik heb die stijl vereenvoudigd door de ramen van alle verdiepingen in één gebaar te verbijzonderen. De ramen zijn als een geveldeel naar buiten gehaald om meer diepte en negge te creëren. Verticale gemetselde kolommen zijn ogenschijnlijk willekeurig in het raamdeel geplaatst, wat voor variatie zorgt.” Smits heeft alle decoratieve gevelelementen volledig van baksteen gerealiseerd. Zo zijn betonnen lateien bedekt met horizontale steenstrips; boven de ramen zijn de bakstenen juist verticaal geplaatst. Als lekdorpel zijn geïmpregneerde bakstenen gebruikt. “Het is ook echt een gebouw van baksteen geworden.”
In het oog springt ook het gemetselde jaartal op de kopse kant van de gevel. Nog zo'n mooi voorbeeld van een grootse versiering. “Ik wilde het gebouw een identiteit geven zonder het aan mezelf te linken. Dat hebben we gedaan door het jaartal in de gevel te metselen. Mooi in lijn met de ramen, waardoor het één geheel wordt.”
De twee blokken in New Brooklyn van Smits zijn stilistisch sterk verwant. Blok B2 bestaat uit zeven appartementen, verdeeld over twee panden. Het hoekgebouw telt vier gestapelde sociale huurwoningen; ernaast staat een eengezinswoning met drie woonlagen. Smits heeft deze twee gebouwen, die in hoogte verschillen, als één ontwerp benaderd en heeft ze verbonden met een lage muur met een poort naar de binnentuin. “Dat versterkt een gevoel van veiligheid.” De architect lijkt daarmee de sfeer in de wijk goed te hebben voorvoeld.
Het meest opvallende beeldelement in zijn ontwerp zijn de afgeronde hoeken waar de twee gebouwen naast elkaar staan, wat de onderlinge eenheid versterkt. Ook de hoeken van de poort in de verbindende muur zijn afgerond. Het hoekpand zelf heeft juist een rechte knik om de verbindende functie van de ronde hoeken te versterken. Deze ronde hoeken zijn in overleg met de metselaar in een halfsteens koppenverband gelegd. “Ik heb de metselaars gevraagd om de voegen te verkleinen, anders zouden de rondingen veel grijzer worden. Nu oogt de hele gevel mooi op de kleur van de baksteen.”
Verderop in de wijk staat Smits' hoekblok A4, bestaande uit een eengezinswoning en drie appartementen. Deze twee panden staan dichterbij elkaar en hebben geen afgeronde hoeken; ze vormen immers al een visuele eenheid. “De ronde hoeken heb ik aan de uiteinden van het woonblok geplaatst, zodat mijn ontwerp zich helder afscheidt van de rest van de straat.” Nog een verschil is dat aan de zuidkant van dit woongebouw over de hele gevel een uitstekende buitenruimte geplaatst. “Dat is feitelijk een grote erker, wat voor extra geborgenheid zorgt. In deze beschutte plek tussen twee muren zitten de bewoners niet meteen in het zicht.” Bovendien zorgt deze aanpassing voor een prettig binnenklimaat. “In de zomer komt de zon niet direct naar binnen, waardoor het huis koel blijft. En in de winter, als de zon lager staat, kan deze het huis verwarmen.” Op de begane grond wijkt de buitenruimte nog meer in het bouwvolume. Met een laag gemetseld wandje op zithoogte is dit privédeel helder afgescheiden van de straat. “Dit voorkomt verrommeling op straat door tafels in stoelen.”
Oplevering: A4 - 2023, B2 - 2024
Oplevering | 2024 |
Bouwkunding aannemer | Nijhuis Bouw |
Fotograaf | Luuk Kramer |